Peesontsteking in de heup

Peesontsteking in de heupPeesontsteking in de heup

Peesontsteking in de heup

Peesontsteking in de heup, ook wel bekend als tendinitis, is een aandoening waarbij een pees ontstoken of geïrriteerd raakt. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en bewegingsbeperkingen, wat het dagelijks leven kan beïnvloeden. Peesontstekingen komen voor bij zowel een zittende als actieve levensstijl en worden vaak veroorzaakt door overbelasting en blessures. Een peesontsteking in de heup kan aan de voorkant zitten in de liesregio of aan de buitenkant in de bilregio. Lokale pijn op de plek van de pees is kenmerkend. Zwelling en roodheid zien we hierbij meestal niet om de pezen dieper gelegen zijn. Naast de lokale pijn kan de pijn uitstralen in het been. Onze fysiotherapiepraktijk in Den Helder biedt gespecialiseerde behandelingen voor een peesontsteking in de heup. Onze therapeuten zijn getraind in het herkennen en behandelen van verschillende soorten klachten en gebruiken de nieuwste therapieën en technieken om je mobiliteit terug te krijgen.

Oorzaken peesontsteking in de heup

Een peesontsteking kan ontstaan door meerdere oorzaken. Vaak gebeurt het door overbelasting, of het herhalen van dezelfde beweging. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen of voetbal. Ook kunnen lichamelijke factoren meespelen, zoals een beenlengteverschil en overgewicht. Peesontsteking in de heup kan ontstaan door de volgende oorzaken:

  • Overbelasting
  • Ouderdom (artrose heupgewricht)
  • Beenlengteverschil
  • Overgewicht
  • Acute beweging of door een val
  • Verkeerde lichaamshouding

Het is belangrijk om de oorzaak van de klachten vast te stellen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Behandeling van peesontsteking in de heup

De behandeling van peesontsteking is gericht op het verminderen van pijn en ontsteking, en het bevorderen van het herstel. Het hangt van de oorzaak af welke behandeling het beste passend is. Bij Fysiotherapie Marsdiep bieden we verschillende behandelmethoden aan voor peesontsteking van de heup. Het herstel kan zeker 3-6 maanden duren.

Fysiotherapie en manuele therapie
Door gerichte oefeningen en eventueel manuele therapie kan de fysiotherapeut helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Daarnaast kan oefentherapie naar de stabiliteit van het gewricht verbeteren

Shockwave therapie
Deze behandelmethode is ook effectief bij een peesontsteking en werkt door het toepassen van drukgolven op de aangedane pees. Een shockwave apparaat genereert drukgolven die zich in het lichaam voortzetten en zodoende een effect hebben op het weefsel eronder. Onze praktijk in Den Helder beschikt als enige over gefocusseerde shockwave. Met deze shockwave kunnen we dieper komen dan reguliere shockwave.

Dry needling
Bij deze methode worden spierknopen (triggerpoints) aangeprikt met een dunne naald, wat een snelle verlichting van pijn en spierspanning kan bieden. Het heet 'dry' needling, omdat we geen vloeistoffen injecteren en omdat er ook geen bloed bij vrij komt.

Een nauwkeurige diagnose is de eerste stap naar effectieve behandeling. Onze therapeuten zullen de oorzaak van de klachten vaststellen en een persoonlijk behandelplan opstellen. 

Heb je een peesontsteking in je heup? Klik hier om eenvoudig een afspraak in te plannen bij Fysio Marsdiep in Den Helder.

Peesontsteking in de heup