Hand- en polsklachten

Hand- en polsklachtenHand- en polsklachten

Hand- en polsklachten

Als je last hebt van hand- en polsklachten, dan kan dat een enorme invloed hebben op het dagelijks leven. Hand- en polsklachten kunnen ontstaan door verschillende oorzaken, denk bijvoorbeeld aan overbelasting, gewrichtsontsteking of slijtage. Ook kunnen aandoeningen tot klachten leiden zoals het carpale tunnel syndroom, de ziekte van Dupuytren of een trigger vinger. Onze fysiotherapiepraktijk in Den Helder biedt gespecialiseerde behandelingen voor hand- en polsklachten. Onze therapeuten zijn getraind in het herkennen en behandelen van verschillende soorten klachten en gebruiken de nieuwste therapieën en technieken om je mobiliteit terug te krijgen.

Oorzaken van hand- en polsklachten

Veel voorkomende symptomen van hand- en polsklachten zijn pijn rond of in het polsgewricht bij bewegingen, maar ook in rust. Deze pijn kan uitstralen naar de vingers, tintelingen veroorzaken of juist pijn in de elleboog veroorzaken. Er zijn vele mogelijke oorzaken voor pijn in de hand of pols. Voorbeelden van oorzaken zijn:

  • Kneuzing of botbreuken
  • Overbelasting of verstuikingen
  • Pees / gewricht ontstekingen
  • Artrose
  • Morbus quervain
  • Triggervinger / Dupuytren
  • Ganglion
  • Carpaletunnelsyndroom

Het is belangrijk om de oorzaak van de klachten vast te stellen om de juiste behandeling te kunnen bieden.

Behandeling van hand- en polsklachten

Het hangt van de oorzaak af welke behandeling het beste passend is. Bij Fysiotherapie Marsdiep bieden we verschillende behandelmethoden aan voor hand- en polsklachten:

Handtherapie
Bij het stellen van de diagnose beschikken we als praktijk over verscheidene meetinstrumenten en een echografie-apparaat. Behandelopties bestaan onder andere uit het geven van adviezen ten aanzien van omgang met de klacht, oefentherapie, mobilisaties, dry needling en spalktherapie, welke wij op maat uit thermoplast vervaardigen.

Fysiotherapie en manuele therapie
‍Door gerichte oefeningen en eventueel manuele therapie kan de fysiotherapeut helpen om de pijn te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Hierdoor wordt de beweeglijkheid beter en de stabiliteit en spierkracht rondom de pols verbeterd. 

Echografie
Wij gebruiken bij hand en polsklachten vaak de echo om de diagnose vast te stellen, de behandeling voor de blessure te bepalen en de vooruitgang van de behandeling te monitoren. We kunnen met de echo de carpale tunnel zien, peesontstekingen en gewrichtsproblemen. 

Dry needling
Bij deze methode worden spierknopen (triggerpoints) aangeprikt met een dunne naald, wat een snelle verlichting van pijn en spierspanning kan bieden. Bij hand- en pols klachten prikken we vaak in de onderarm, maar ook in de kleine hand spiertjes.  Het heet 'dry' needling, omdat we geen vloeistoffen injecteren en omdat er ook geen bloed bij vrij komt. Daarnaast leren we je oefeningen om te zorgen dat de triggerpoint niet terugkomt.

Een nauwkeurige diagnose is de eerste stap naar effectieve behandeling. Onze therapeuten zullen de oorzaak van de klachten vaststellen en een persoonlijk behandelplan opstellen. 

Heb je hand- en pols klachten? Klik hier om eenvoudig een afspraak in te plannen bij Fysio Marsdiep in Den Helder

Hand- en polsklachten